pátek, 30. březen, 2007
Kategorie: Fotografie

Tokina 12-24/f4 první dojmy

Konečně po dlouhém předlouhém čekání mi domů doputoval vytoužený objektiv Tokina 12-24/f4. Musel jsem na něj čekat přes půl roku, což mě málem stálo nervy. Dostupné byly celou dobu na bajonety Nikon, ale pro Canony, jako by se do země propadly.

Měl jsem tento objektiv objednaný asi ve čtyřech internetových obchodech s cenou od 12990 Kč až po 14500 Kč a nakonec mi bylo přáno jít zlatou střední cestou a pořídil jsem za 13999 Kč s DPH. Tyto objektivy se pravděpodobně opět objevily na trhu, protože už mi volali, že ho maj tam i tak a onde. Jsem rád, že už ho mám doma.

Zatím jsem s ním vyfotil pár fotografií v domácím improvizovaném ateliéru a musím říct, že jsem nadšený. Chvilku jsem sice přemítal, jak se přecvakává z automatického ostření na manuál (oproti jiným objektivům se posouvá celý ostřící prstenec nahoru a dolů po objektivu a musíte použít trošku síly), ale to byl jediný zádrhel, který nastal. Pak už jsem otevřel tu šířku a koukal jsem se skrz něj na nohy, což byl pocit, o kterém se mi se setovým objektivem 18-55 mm ani nezdálo.

Tento ultraširokoúhlý objektiv pro digitály všem vřele doporučuji a přeposílám tak doporučení mých známých. Já sám sice ještě ostrý test neprovedl, ale těším se na to a budu referovat.