neděle, 15. červen, 2008
Kategorie: Ostatní

Muzejní noc

Ze soboty na neděli (14. - 15. června 2008), proběhla již klasická pražská muzejní noc. Já jsem se jí aktivně účastnil poprvé a musím říci, že jsem byl docela nadšený.

S manželkou jsme si naplánovali okruh, který by nás zajímal s tím, že operativně budeme muset měnit plány podle různě dlouhé fronty do různých objektů. Tento předpoklad se ukázal jako správný.

V 19:00 jsme začali v Lobkovickém paláci na Pražském hradě, kde bylo spoustu velice zajímavých předmětů, ale třeba malířská díla nás tady příliš nezaujala, přeci jen nejsme kovaní malíři. Dále jsme pokračovali do expozice v Jiřském klášteře, kde už to bylo o poznání lepší, hlavně ty romantické krajinky, které by se dost hodily do našich fantasy světů dračího doupěte. Trošku jsme byli zklamaní z toho, že se nedalo jít přímo do baziliky...

Další zastavení mělo být ve Starém královském paláci, ale odradila nás dost dlouhá fronta, raději si to někdy jindy zaplatím a bez čekání. Chrám sv. Víta byl zavřený a tak jsme to vzali do Šternberského paláce na krásná renesanční díla. Z Hradčanského náměstí pak šup Nerudovkou dolů na Karlův most a šplhat na Malostranskou mosteckou věž. Cestou dolů šla před námi paní o berlích a na vysokých podpadcích, takže to byl dost pomalý sestup :-)

Nejočekávanější zastavení bylo pak v Anežském klášteře na českém středověkém umění. Bylo to opravdu překrásné a interíéry klášterních kostelů také nezklamaly. Jako završení muzejní noci jsme se chtěli podívat do židovské Obřadní síně a Klasové synagogy, jenže fronta byla opět tak dlouhá, že jsme již neměli sil čekat a tak jsme jeli domů, za čekajícím pejskem.

Myslím, že letošní organizace se opravdu vydařila, jak jsme koukali, tak autobusových linek, které byly zavedeny přímo pro muzejní noc, jezdilo dost, i když my jsme jich ani nevyužili. Jen těch lidí bylo vcelku dost, ale s tím se člověk prostě musí smířit. Jen bych měl připomínku k internetovým stránkám muzejní noci, které byly v sobotu odpoledne (před mezejní nocí) každých pět minut spadlé. Asi přílišný nápor a slabý server.